sâmbătă, 13 decembrie 2014

stelute din coaja de portocala

Nu pot spune ca e o idee orginala, pentru ca nu este.

Dar pentru ca mi s-a parut fenomenal de frumoasa, mai ales acum ca vine Craciunul si suntem mai sensibili la prostioare dragute de decor :) (spun asta cu mare drag :)...) , va prezint ce mi-a iesit mie din cojile de portocale:



Stelute, inimioare si ...pe acoluri si alte forme ...

Mai intai am incercat sa decojesc bucati cat mai mari de coaja...

Cand am vazut ca s-au strans cateva, mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de desenat si de decupat.

La desenat m-am descurcat singura ... am facut forma de stea pe care am invatat-o prin clasa a I-a, cu 5 colturi. Tare ma mai mandream atunci ca stiu asa minune :) ... daca ar fi sa gasesc ceva caiete din vremea aceea, sunt convinsa ca pe multe din ele as avea placerea sa admir stelute de felul asta :)

La decupat a fost alta poveste ... la un moment dat a venit si fiu-miu si mi-a luat foarfeca, sa taie si el. Asa ca am ramas eu sa desenez, ca mai erau o groaza de coji... asa ca, aveam ce face!... Dupa ce s-a plictisit el de decupat ... ce sa fac? .... am continuat eu :)

Totul a fost o mare mare placere, de la mancatul portocalelor, care au fost foarte foarte zemoase si acre(a se citi "total pe gustul meu"), pana la privitul cu drag la siragurile de forme portocalii atarnate de calorifer.

Apropo de portocale ... nu am inteles niciodata de ce ar vrea cineva sa cumpere "portocale f.f.foarte dulci" de pe tarabele din piata. Nu zice nimeni cat sunt de zemoase ... doar cat sunt de dulci :) ... in sfarsit, nu conteaza asa de mult. Important este ca acum in preajma Craciunului, toata lumea cumpara portocale, care cum nimereste, mai dulci, mai acre, mai din Grecia, mai din Turcia ... Apropo si de provenienta, dupa parerea mea cele din Grecia sunt mult mai bune decat celelalte. 

Daca aveti Metro prin oras, va recomand sa cumparati de la ei, ca provenienta este scrisa pe cutii si de regula este adevarat ce scrie acolo. Plus ca fata de piata sau de alte supermarketuri, sunt de regula mai ieftine. Nu m-a platit nimeni sa le fac reclama, doar ca am lucrat o vreme la un Metro si mai stiu si eu cate ceva... Cu toate astea, e foarte posibil sa fie gresit ce zic eu, ca .... in timp, lucrurile se pot schimba, si nu intotdeauna in bine.

Revenind la subiect ... dupa ce formele sunt facute, se ia un ac cu ata .. eu am avut de ales intre neagra si alba ... usor de ales! :) .... si se trece la insirat. Eu am incercat initial sa trec acul printre partea portocalie si cea alba, dar e destul de greu si nu se merita. In final am intepat fiecare coaja de 2 ori ...  Cred ca in poze se va vedea destul de clar, nu mai incerc sa explic in cuvinte pentru ca nu imi iese :)


Asa aratau proaspete ... 

Dar dupa ceva vreme, mai ales ca sunt pe calorifer, se usuca si arata asa:


Mie imi plac foarte foarte mult. Imi pare rau ca nu am mai avansat cu facutul pozelor. In realitate arata mult mai bine. :) 
Trebuie doar sa aveti incredere, si sa va apucati de treaba.
Dupa cum am spus, chiar si copiii pot participa fara probleme. Nu taie ei prea bine, dar merita sa ii lasati. Secretul este sa fixeze varful foarfecii in punctul final (asta pentru stele) si apoi sa stranga fara grija. Daca incearca sa taie aproape de incheietura foarfecii, 99% o sa taie si varfurile stelelor... pentru ca e greu si pentru un adult :)

Sper ca v-ati apucat deja de treaba! :)
Va doresc spor si ...
Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!
:)



Les sculptures