Cum sa incep?
Paine de casa, cu faina alba si tarate de grau, ca sa iasa neagra si buna, sau neagra si sanatoasa ... sper :)
Fac de multa vreme painea asta si niciodata nu am apucat sa ii fac o poza ca nici nu o scoateam bine din cuptor, ca ii si disparea un colt generos!
Nu spun cine facea sa se intample minunea asta ... nu eu, oricum, ca mie nu imi place painea chiar asa de calda ... mi se pare ca se face cocoloase in burta :).
As vrea sa explic totusi cum apare o paine ca aceasta, nu cum dispare! :D
O fi framantatul painii traditional, dar mie mi se pare putin peste mana asa ca, prefer sa pun un pic de apa in plus si sa amestec cu lingura din lemn. Am avut initial o lingura din lemn cumparata de la supermarket. Buna, n-am ce zice ... la amestecat mancaruri! Dar la amestecat paine ... n-a avut nici o sansa. Avea o coada lunga si frumoasa, facuta la strung, perfect cilindrica ... nu s-a rupt decat in doua!
Ce sa mai faci o lingura cu coada bearca? In nici un caz paine! :)
Asa ca mi-am calcat pe inima si am luat din stocul propriu, din colectie ... o mandrete de lingura din lemn de salcam:
Acum ce sa zic, se vede ca e folosita intens ... s-a mai colorat, ca nu doar la paine o folosesc. O spal fara detergent de vase, nu o las prea mult in apa ...ce sa mai zic ... am mare grija de ea si toata nadejdea!
Coada cel putin nu are rivala la nici o lingura din comert. E gandita si facuta ca sa reziste :).
La cupa in schimb ... si cu ocazia asta imi cer scuze fata de Calin, care mi-a comandat 2 linguri din lemn de salcam ... are un inceput de crapatura de 2-3 milimetri chiar pe mjloc.
In fotografie nu se vede, pentru ca era uda cand am pozat-o, dar este acolo, din pacate.
Eu am avut ceva dubii de cand am facut-o. Stiam ca salcamul se crapa usor cand e uscat. Ma refer la crapatul lemnelor de foc. Lingura nu facusem pana la aceasta comanda nici una. Nu mint, facusem un fel de polonic grosolan la inceputurile cioplitului si o lingurita mai de curand. Deci lingura nu facusem.
Cum ziceam, ceva dubii aveam, dar am mi-am zis ca autorul blogului http://www.stejarmasiv.ro/ are cu mult mai multa experienta intr-ale lemnului si daca asa vrea, asa o sa ii fac.
Cand se va rupe de tot lingura mea din salcam promit ca voi recunoaste si voi scrie despre asta aici, si voi incerca si sa contactez pe proprietarul celor 2 linguri "la comanda", sa il intreb in ce stare se afla ale lui.
Asta a fost ... povestea utilitatii unei linguri solide din lemn de salcam.
Reteta pentru painea neagra si sanatoasa este urmatoarea:
650 ml de apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 kg faina alba
un pumn de tarate de grau
... poate fi si un pumn si jumatate, doi .. nu stiu exact, ca eu torn cu punga de 250 de grame .. si cred ca fac de vreo 4 ori dintr-o punga.
ulei de masline .. reteta era cu 60 de grame, dar eu pun cu sticla cat curge pana numar la 3 repede. Nu curge prea mult, pentru ca sticlele de ulei au un dop suplimentar de plastic, cu gaura... banuiesc ca toate au asa ceva, mai putin cele din plastic. La urma se vede o pelicula de ulei subtire pe deasupra apei din castron.
sare foarte foarte mare .. extragrunjoasa ...cam o jumatate de lingura rasa, care mai are si o gramada de aer daca stai sa socotesti ...
Aveam o vecina care zicea ca ea pune o lingura cu varf sare fina. Nu faceti asa!!! Va mai zic inca o data cat pun eu - o jumatate de lingura rasa, extragrunjoasa.
Diferenta la mine o sa se vada la pastilele pentru tensiune, pe care sper sa nu fie cazul sa le consum niciodata.
Si acum ...cum se face ...
Pun drojdia, sarea si apa calduta in castron, astept putin sa se dizolve drojdia.
Torn uleiul de masline, amestec, pun faina, amestec iar. De data asta bazandu-ma pe lingura solida din lemn de salcam, amestec mai cu forta, ca se face o coca destul de tare.
Las sa creasca.
Dupa ce a crescut, torn in tava rotunda, peste o hartie de copt, ma ajut pentru ultima data de lingura din lemn.
In cuptorul electric incalzit la 230 grade, pun painea la copt fix 35 de minute.
Va mai arat o data cum a iesit? ...Mai de aproape? :)
Sper ca nu am plictisit pe nimeni ... cel putin la reteta imi dau seama ca am exagerat cu detaliile, dar e blog de trancaneala, nu de retete .. asa ca ... imi cer scuze, dar nu rectific nimic.
Va doresc numai numai bine, grija la sanatate si alimentatie si sport cat de mult se poate, fara exagerari :)
Foarte tare,ce sa mai...ai talent !!! Va pup !!!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Silviu :). Si noi te pupam
RăspundețiȘtergere