sâmbătă, 9 august 2014

http://satulcheiaeacasa.ro/


Cristina Covaci are impreuna cu familia sa o idee exceptionala. Va las sa descoperiti singuri despre ce este vorba, ca ea scrie mult mai frumos decat mine :)
Se pare ca ii merge bine dar are putina nevoie de ajutor.
La provocarea lansata de ea sper sa raspunda cat mai multi si multe iubitori si iubitoare de natura. 
Sanatate multa va doresc tuturor!
Iata mai jos provocarea Cristinei!

"Buna ziua
Dragi prieteni. Ma aflu intr-o perioada in care tot cer favoruri si indraznesc inca o data sa va mai rog ceva. De data asta va rog sa postati unde puteti anuntul nostru pentru voluntari. Am conceput un anunt scurt si unul mai lung. Alegeti cel care se potriveste locului in care postati. Sper sa ne miscam repede si sa postam si pe site, asa ca incepand de miercuri 13 august 2014, puteti posta si un simplu linkhttp://satulcheiaeacasa.ro/ Va multumim

PRIMUL ANUNT

In luna august 2012 am sosit pentru prima oara in satul Cheia comuna Ramet judetul Alba. N-am avut liniste pana in luna august 2013 cand m-am mutat cu intreaga familie in satul Cheia. In luna august 2014, am stramutat o casa muribunda, in varsta de de 110 ani. Impreuna cu un mester local mocan mocan, cu multa grija si dragoste, am remontat-o pe terenul meu barna cu barna. Acum traieste si respira, ca orice casa din materiale naturale si isi itzeste mandra 'coperisul de paie. In luna august, luna rasare de pe piscul Vulturului In luna august 2014 am nevoie de cativa oameni frumosi la suflet care sa imbrace casuta la interior cu povesti frumoase, rasete, optimism, urari de bine, de casa buna si viata lunga, intr-un amestec de lut si paie aruncat pe pareti cu dragoste. Cu mai multe maini, vom reusi ca pana vine toamna sa lipim peretii cu lut, sa facem soba de lut, sa construim un gard dintr-o gramada de pietre si seara sa va povestesc la foc cum mi-am petrecut un an in satul Cheia, ce ierburi de leac am gasit, ce repede si frumos a trecut iarna, cum gasesc eu dimineata urme de urs la cateva sute de metri de scoala veche a satului unde, prin bunavointa presedintelui DAN MOISA al Clubui Montan Apuseni http://clubapuseni.ro/  locuim in acest moment si unde vei fi primit si tu. Vom manca produse locale, departe de E-uri - lapte, branza, oua, smantana, supa din zer facuta de Cristina, mamaliguta si slanina stinsa neaparat cu jinars.

Adresa: Cabana Cheile Rametului satul Cheia comuna Ramet Judetul Alba Romania
Avem 4 cai de acces in zona
1. Din orasul Teius (80 km de Cluj-Napoca) drum asfaltat 18 km de-a lungul vaii Geoagiului spre Manastirea Râmet, 5 minute pana la Cheile Manastirii, 300 m pana la Cabana Râmet, lasam masina si incepem sa urcam prin Cheile Rametului prin apa sau pe brana o ora jumatate sau doua pe cruce albastra si cand vedem biserica pe coasta, in dreapta, inseamna ca am ajuns in satul Cheia. Traseu dificil, recomandat doar turistilor antrenati si numai pe timp frumos.
2. Din Aiud, parcurgem 3 km pe drumul judeţean DJ 107 I Aiud – DN – 74 (Abrud), spre Cheile Aiudului - Buru, drum care este modernizat pe o lungime de 8 km (Aiud-cabana Sloboda), facem stânga spre Cabana Sloboda (8 km), se termina soseaua asfaltata, inca 12 km pana in comuna Râmet (23 km din Aiud), dupa 7km ajungem in Bradesti,  parcam si incepem sa coboram o ora, pe marcaj, pana în satul Cheia.
3. La 4 km din Teius spre Alba Iulia, cotim la dreapta pe valea Galdei, trecem Cheile Galdei si Cheile Întregaldelor, dupa 23 km ajungem la Cabana Intregalde de unde incepe un traseu de ore pe triunghi albastru: - Cabana Intregalde, Modolesti, satul Cheia.
4. Soseaua nationala Turda-Câmpeni: la circa 45 km de Turda sau 40 km din Campina, din localitatea Salciua de Jos, urmam poteca marcata cu cruce albastra spre Huda lui Papara, paaana în satul Cheia.ANUNTUL MAI PE LARG
De acum si pana nu stim cand, de vrei sa manci bine (oua de gaini plimbate ca in permacultura, lapte de vaca mulsa de tine, lapte de capra mulsa de prietenul cu care vii, branza de vaca si care, pascand, se uita curioasa ce lucrezi si apoi sara se duce singura acasa, pita facuta in covata, din faina de moara de chiatra, framantata de mama de copii mici, coapta in cuptor din lut facut de tine, poate legume din gradina daca avem noroc si nu le manca mistretii , sa bei bine (apa din chiatra, bors cu apa din chiatra, socata cu apa din chiatra), daca vrei sa dormi bine (in cortul si sacul tau de dormit), sa muncesti bine (sapat in gradina, adus apa de la izvor, carat busteni, facut cuptor din lut, ajutat la bucatarie sa iasa placintele bune sa hie voluntaru’ multamit), sa ajuti sa punem bazele unui sat romanesc (sapat fundatie casa de chiatra, sapat sant pentru teava de izvor, carat chiatra cu caruta si cal, sa concepi o microhidrocentrala) si in perioada 1 august – 15 septembrie 2014 sa….
Luuuuume luuuume! E pe buuuune!
… sa asisti, sa admiri, sa inspiri, sa-l lauzi, sa-l sustii pe mesterul VAAAAAAAALI !, despre care noi nu am citit nic’ pe net, insa am auzit si am vazut multe cruci, porti sculptate, suri si case din lemn vechi, adicatelea nu e viral pe net ci pe plan local, ca de abia ne-a inghesuit intre doua porti si multe comenzi de cruci de moti si care vine special din Satul Geogel, cu sacurea lui pe umar si alta unealta nu, sa lucre uite aseeee… vreo 2-3 case din lemn vechi de fag, captusite cu lut la interior, ‘coperis din paie calcate, case din ‘celea care daca te uiti la ele cazi in admiratie si nici nu tre sa-nchizi ochii ca te trezesti mic, pana-n patru ani, in camesa pana la genunchi si zburdand in iarba fara garduri, alergat liber in picioarele goale, ca opincile-s in cui agatate si coboara la tine in picioare doar la sarbatoare. Vine mesterul, cum ziceam, prin padure si prin chei, cale de vreo doua ore, ca alt drum nu-i si asa vei veni si tu sa stai o zi sau o viata.
Punctele pozitive: le-am insirat mai sus
Puncte minus pentru unii: buna dispozitie, optimismul, bunul simt, intrajutorarea obligatorii, spalat la parau, izvor la 2 minute de mers pe jos, cazare in sanul Mamei Natura – podea de iarba, tavan foaaaarte sus, foarte multa lumina de la luna (asta chiar poate deconcentra) , toaleta in curte, posibilitatea incarcarii telefonului mobil, semnal Orange, internet nu, electricitate nu, magazin satesc la doua ore de mers pe jos (produsele alimentare pot fi expirate), doua ore distanta de ‘’civilizatie’’ .
Bonus: cine sta mai mult de 7 zile in voluntariat, are voie sa puna mana pe bobocii de rata, sa calareasca fara sa pe iapa Dana, sa doarma in fan cosit in iunie 2014, indata ce e gata sura. Cine sta mai putin de 7 zile in voluntariat, are voie sa puna mana pe bobocii de gasca.
Disponibilitate locuri:
  • sapat sant pentru izvor – 2 tarnacoape si 2 sape, cu incepere cand avem voluntari;
  • drenat izvor – 2 locuri cu incepere cand avem voluntari
  • sapat iaz pentru rate si gaste – 3 locuri; asteptam si un coordonator pentru ca nu ne pricepem. Cu incepere cand avem voluntari.
  • ajutor la bucatarie – 2 locuri – tot timpul, pana la 15 septembrie
  • ajutat mester case din lemn vechi – 3 locuri - o zi la carat barne si shepte la clait ‘coperish de paie
  • construit cuptor din piatra si lut – 5 locuri
  • carat chiatra de sus, din stanca, cu caruta si cal – 2 locuri pentru cine se pricepe la cai, 2 locuri pentru cine vrea sa incarce si sa descarce chiatra
  • sapat fundatie casa de chiatra, pivnita si ghetarie - 3 tarnacoape si 3 sape, cu incepere cand avem voluntari

Satul CHEIA comuna Rimet judetul ALBA ROMANIA
SATUL CHEIA E ACASA

--
drd. COVACI-TRANDAFIR  CRISTINA
        psiholog M.A. psihoterapeut
                   0727 26 77 30
"

Les sculptures