Mesterul care m-a invatat pe mine sa decorez ...
... mi-a aratat doar un tip de crestaturi in lemn.
Bun si asa!
Pentru acest lucru ii multumesc din toata inima :).
E adevarat ca apucasem sa dau 50 de lei pe o dalta cu care credeam eu ca voi putea sa "desenez" ce vreau eu pe lemn.... n-a fost chiar asa!
Adica.. eu am incercat intai cu noua mea dalta, dar in loc sa fac un cerc, m-am trezit ca a iesit o virgula!
Ce sa faci? Cand nu cunosti, nu cunosti!
Cercul fusese el desenat mai intai cu compasul, chiar arata a cerc!
Dar dalta ce stia? A luat-o pe unde a vrut ea, nu pe unde am vrut eu :)
Deci .. ce sa mai zic?! ... cand am vazut cat de simplu este sa faci un cerc din crestaturi, nu mi-a venit sa cred!
Mai tarziu putin voi ajunge si la cerc (probabil ca pana atunci va veti da seama singuri si singure cum se face) dar mai intai va prezint un romb, impartit in 4 triunghiuri.
Nu este desenat perfect si nici nu prea conteaza zic eu.
La urma taietura conteaza si degeaba ai facut liniile drepte daca taietura iese stramba. Mie imi place sa fac figurile cu mana libera (mai putin cercurile, pe care le fac cu compasul), pentru ca le centrez mult mai bine. Daca as folosi rigla la figuri asa de mici m-ar incurca. Asa simt eu.
Oricum ... e un romb, ori cu ce l-ati face, sa iasa romb!
Ce este de fapt cel mai important la crestaturi, asa cum le-am priceput eu pana acum, este ca figurile se vor imparti in triunghiuri, oricat de complicate ar parea (exemplu cercul).
Se vor efectua 3 intepaturi cu varful cutitului in fiecare triunghi (Am uitat sa zic, e un cutit cu varf in genul cutterului, ascutit doar pe latura scurta. Ca o dalta practic).
Intepatura va porni, ca in poza, din centrul triunghiului catre varfuri.
E pur si simplu o intepatura, se apasa bine pe cutit si se va obtine o taietura adanca intr-o parte si superficiala in cealalta parte.
"centrul triunghiului" este cam exagerat spus, pentru ca de fapt poate fi mai la stanga, mai la dreapta, nu este o regula batuta in cuie. Ce este important, bineinteles, este ca celelalte "centre" sa fie simetrice fata de primul facut.
In urmatoarea poza, prima crestatura e facuta, urmeaza a 2-a
si mai jos ... primele 2 sunt facute, urmeaza a 3-a
La fel se procedeaza pentru fiecare dintre cele 4 triunghiuri. La final, toate intepaturile ar trebui sa arate cam asa: (imi cer scuze pentru poza de slaba calitate)
Avem acum 12 triunghiuri, cu laturile... unele din intepatura, altele din creion. Totodata se observa ca
s-au forma 4 ... sa zicem romburi - cele care formeaza o cruce pe centrul rombului initial.
Dupa intepaturi, mesterul incepea sa indeparteze ferm cate un triunghi din cele 12 rezultate in urma intepaturilor si liniilor trasate cu creionul.
El facea cu acelasi cutit, bine ascutit, dar eu am o alta dalta.
Foarte important este de subliniat ca, daca la intepaturi cutitul poate fi ascutit sau neascutit ... nu prea conteaza, la taieturi este vital ca instrumentul folosit sa fie brici. Daca nu, taieturile ies scamosate vai de mama lor sau mai rau, se strica tot "rombul".
Conteaza totodata si daca lemnul este de esenta tare sau moale. Daca e din esenta moale si cutitul nu taie bine, atunci e de asteptat sa se strice modelul. Daca lemnul e de esenta tare si cutitul nu taie bine, atunci mare atentie ca din fortare, poate sa scape in mana si vai de ea! Nicicum nu e bine sa lucrezi cu un cutit neascutit!
Despre ascutit cutitul e o intreaga poveste ... cea mai importanta idee pe care o sa o mentionez aici, ca are legatura cu subiectul de fata, mi se pare ca o dalta pentru lemn sau un cutit, trebuie sa taie prin apasare, nu printr-o miscare de "du-te vino".
Un astfel de tais eu il obtin cu mare greutate, folosind o foaie de smirghel cu granulatie 2000 la final. Mai am si ceva pasta, pe care o intind pe o bucata de piele - cu aceasta pasta chiar iese oglinda, parerea mea e ca merita. Nu prea se vede in poza, dar chiar la tais este, credeti-ma! :)
In poza de mai jos se vede binisor ca am indepartat triunghiurile de pe margini. Nu arata foarte curat, dar se mai poate insista ulterior.
Apoi incepand de la varfurile rombului initial, am indepartat toate triunghiurile, tinand dalta inclinata la un unghi de vreo 30 de grade fata de orizontala.
Bucata de lemn pe care am facut aceasta demonstratie a fost prea subtire si de aceea am reusit sa fac gaurile ce se observa cu usurinta. Ideea oricum, sper ca s-a inteles.
Rezultatul final arata asa:
Dalta totusi nu a taiat prea "brici" :) ... se putea sa iasa si mai bine de atat.
Ok, si acum la cerc, la fel, se traseaza niste diametre ... astfel se poate imparti cercul in 6,8,12,16 ... "aproape triunghiuri" egale intre ele. Am facut si eu pe un cauc o astfel de impartire ... in mai mult de 8 triunghiuri ... a iesit frumos zic eu ... dar si cercul era de mari dimensiuni.
La un cerc mic pe o lingura, e suficienta o impartire in 8 a cercului. Cand am facut poza avansasem deja cu intepaturile, dar practic daca incercati sa impartiti cercul, veti vedea, obtineti tot triunghiuri ... ma rog .. aproape triunghiuri. Si apoi .. operatiile sunt aceleasi.
Si finalul ...
In speranta ca am fost suficient de explicita, va doresc spor la treaba si va dau un sfat pe care mi l-a dat mie mesterul - nu incercati nimic pe un lemn instabil! Lemnul trebuie sa fie linistit, sa nu se zbata, ca doar il faceti mai frumos, se va mandri apoi cu noua infatisare :).
Gluma e gluma, dar chiar e important! Mare atentie! Lemn stabil!
P.S. Pentru alte modele de crestaturi in lemn pe care nu le stiu inca, ma amagesc si eu zicandu-mi ca poate am nevoie de alte dalti. :)
Oricum, crestaturile astea cu baza triunghi mi se pare atat de dragute, ca deocamdata nu am fost atat de dornica sa experimentez altele ... dar este timp!
Toate cele bune va doresc!