miercuri, 10 decembrie 2014

curs de fotografie cu ... lumanare din coaja de clementina

Am avut marele noroc sa dau peste un curs de fotografie, care la prima vedere pare putin incomplet, desi are peste 30 de reviste cu explicatii si fotografii. 
Totusi, oricat de incomplet ar fi, tot ar trebui sa avansez  puternic daca il pun in practica (bineinteles, dupa ce il citesc :)...)

Subiectul de ieri si de azi a fost o lumanare, facuta dintr-o jumatate de coaja de clementina - jumatatea de la codita mai exact... cea care, daca lucrezi cu deajuns de multa grija, si pe deasupra ai si noroc, iti ramane cu partea albicioasa din centrul fructului pe post de fitil.

Ce sa zic, mare greutate nu pot spune ca este, doar trebuie avuta mare grija pentru ca este destul de fragila coaja de clementina, spre deosebire de coaja de portocala ... de ce zic asta? ... pentru ca de fapt am vazut intr-un filmulet cum cineva a facut o lumanare dintr-o jumatate de coaja de portocala. Eu daca nu am avut portocala, am incercat cu ce am avut si ... a iesit si asa :)

O sa pun un link la finalul postarii pentru cine doreste sa vada filmuletul.

Acum voiam de fapt sa scriu cate ceva despre ce am invatat din cursul despre care ziceam ...

blitzul face rau in cazul de fata, fotografia a iesit aiurea
Fara blitz pare ceva mai bine, dar o alta problema este fundalul, care este prea incarcat si distrage atentia ...
 Pe un fundal simplu ... dar totusi nu e cea mai nimerita culoare...
 Am incercat si pe negru, dar contrastul prea mare are un efect cu adevarat inestetic
 cand in sfarsit fundalul parea ok...
mi-a venit ideea sa incerc in intuneric total :)
... nu este cea mai buna fotografie posibila, ... dar cred ca sunt pe drumul cel bun


 am mai incercat si in seara asta, tot modificand setarile aparatului ... a trebuit sa tai putin din partea de jos pentru ca am varsat niste ulei si nu arata asa de bine pe cat m-am asteptat.

In speranta ca ati "gustat" incercarile mele, as vrea sa va spun si care sunt cele mai importante idei din curs. Asadar ... 
1. o buna fotografie are un subiect clar - oricine se uita la fotografie vede imediat subiectul;
2. o buna fotografie simplifica - include numai acele elemente care atrag ochiul catre subiect si exclude sau diminueaza acele elemente care ar putea atrage ochiul, indepartandu-l astfel de subiect.

Chestia e ca asa la prima vedere se intelege, dar daca nu aprofundezi, treptat pierzi din vedere. Cursul asta bate apa in piua tocmai sa ii intre bine in cap cursantului ... imi place :)


Filmuletul promis este la urmatoarea adresa:

Toate cele bune va doresc!
Craciun Fericit!
:)





Les sculptures